Gömülü 20 Yaş Dişi
Gömülü 20 yaş dişlerinin (3.büyük azı) ağız boşluğunun en arkadaki dişleridir. Genel olarak 18 - 23 yaş arası ağız ortamına sürerler. Ağızda sorun teşkil etmelerinin genel nedeni, genetik olarak kullanılmama atrofisi ve bu dişe eski çağlardaki kadar ihtiyaç duyulmamasıdır. Bununla birlikte çenelerimizin küçülmesi yani çene ark uzunluğunun yetersiz kalıp 20 yaş dişlerine ağızda sürmek için yer kalmaması durumu da diğer bir nedendir. Ağız ortamına sürmek için kendine yer bulamayan 20 yaş dişleri ya çıkamazlar yada kısmen belli bir kısmı ile ağız ortamına sürerler. En arka bölgede konumlanmaları nedeniyle temizlenebilirlikleri düşüktür.

Böyle durumlarda bu bölgede oluşan cep içerisinde yemek artıkları birikir ve bakteriler ürer. Sonuçta enfeksiyon oluşur, ağrı baş gösterir ve ağız açıp kapamada güçlük meydana gelir. Bunun yanı 20 yaş dişleri, bir sıra öndeki diş grubuna baskı yapar ve onları yer değiştirmeye zorlar. Bu nedenle hafif derecede çapraşıklıklar gözlemlenir.

Tam gömülü 20 yaş dişleri Genellikle sorun yaratmazlar. Yandaki dişlere baskı yaptıkları ve ortodontik açıdan problem oluşturduğu tespit edilirse cerrahi bir operasyonla alınması gerekebilir. Panoramik röntgen ile takip edilmeleri gerekir. Kısmen çıkmış 20 yaş dişleri En çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası, zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır. Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda; ağrı, şişlik, apse oluşur. Dişin çürüdüğü de sıklıkla görülmektedir. Tamamen çıkmış 20 yaş dişleri ise genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir. Bununla birlikte bu dişlerin karşı kapanış dişleri mevcut değilse, bu dişler karşı çeneye doğru uzarlar ve yanlarındaki 2. büyük azı dişler ile ideal temas özelliğini yitirirler. Sonuç olarak bu bölgede besin birikimi ve bakteri kaynaklı diş eti hastalığı oluşabilir. Böyle durumlarda da bu 20 yaş dişlerinin alınmaları önemle tavsiye edilir. 20 yaş dişinde iltihap veya apse belirtileri Ağrı Şişlik ve kızarıklık Yanakta ısı artışı Çene altındaki lenf bezlerinin şişmesi Yutkunma zorluğu Ağzın kapatılamaması veya kapatınca 20yaş dişi üzerindeki diş etinin ısırılması veya baskı olması 20 yaş dişlerinin muhtemel zararları Öndeki dişe baskı yaparak çapraşıklığa neden olabilirler. Öndeki dişte çürüğe neden olabilirler. İltihap için uygun bir ortam yarattığından zaman zaman ağrı ve şişliğe neden olabilir. Mevcut iltihap, vücudun zayıf bir anında kana karışıp; kalp kapakçığı gibi hayati önem taşıyan bir bölgeye yerleşebilir ve hayati tehlike yaratabilir. Gömülü 20 yaş dişlerinin (3.büyük azı) ağız boşluğunun en arkadaki dişleridir. Genel olarak 18 - 23 yaş arası ağız ortamına sürerler. Ağızda sorun teşkil etmelerinin genel nedeni, genetik olarak kullanılmama atrofisi ve bu dişe eski çağlardaki kadar ihtiyaç duyulmamasıdır. Bununla birlikte çenelerimizin küçülmesi yani çene ark uzunluğunun yetersiz kalıp 20 yaş dişlerine ağızda sürmek için yer kalmaması durumu da diğer bir nedendir. Ağız ortamına sürmek için kendine yer bulamayan 20 yaş dişleri ya çıkamazlar yada kısmen belli bir kısmı ile ağız ortamına sürerler. En arka bölgede konumlanmaları nedeniyle temizlenebilirlikleri düşüktür.

Böyle durumlarda bu bölgede oluşan cep içerisinde yemek artıkları birikir ve bakteriler ürer. Sonuçta enfeksiyon oluşur, ağrı baş gösterir ve ağız açıp kapamada güçlük meydana gelir. Bunun yanı 20 yaş dişleri, bir sıra öndeki diş grubuna baskı yapar ve onları yer değiştirmeye zorlar. Bu nedenle hafif derecede çapraşıklıklar gözlemlenir.

Tam gömülü 20 yaş dişleri

Genellikle sorun yaratmazlar. Yandaki dişlere baskı yaptıkları ve ortodontik açıdan problem oluşturduğu tespit edilirse cerrahi bir operasyonla alınması gerekebilir. Panoramik röntgen ile takip edilmeleri gerekir.

Kısmen çıkmış 20 yaş dişleri

En çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası, zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır. Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda; ağrı, şişlik, apse oluşur. Dişin çürüdüğü de sıklıkla görülmektedir.

Tamamen çıkmış 20 yaş dişleri ise genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir. Bununla birlikte bu dişlerin karşı kapanış dişleri mevcut değilse, bu dişler karşı çeneye doğru uzarlar ve yanlarındaki 2. büyük azı dişler ile ideal temas özelliğini yitirirler. Sonuç olarak bu bölgede besin birikimi ve bakteri kaynaklı diş eti hastalığı oluşabilir. Böyle durumlarda da bu 20 yaş dişlerinin alınmaları önemle tavsiye edilir.

20 yaş dişinde iltihap veya apse belirtileri

Ağrı

Şişlik ve kızarıklık

Yanakta ısı artışı

Çene altındaki lenf bezlerinin şişmesi

Yutkunma zorluğu

Ağzın kapatılamaması veya kapatınca 20yaş dişi üzerindeki diş etinin ısırılması veya baskı olması

20 yaş dişlerinin muhtemel zararları

Öndeki dişe baskı yaparak çapraşıklığa neden olabilirler.

Öndeki dişte çürüğe neden olabilirler.

İltihap için uygun bir ortam yarattığından zaman zaman ağrı ve şişliğe neden olabilir.

Mevcut iltihap, vücudun zayıf bir anında kana karışıp; kalp kapakçığı gibi hayati önem taşıyan bir bölgeye yerleşebilir ve hayati tehlike yaratabilir.
Elit Diş Kliniği Kahramanmaraş           Copyright © 2024