KÖK REZEKSİYONU
Nedir?

Üç köklü üst büyük azılarda olduğu gibi fazla sayıda kökü olan dişlerin tek kökünün uzaklaştırılması işlemine kök rezeksiyonu denir. Bazı vakalarda, uzaklaştırılacak olan kökün desteklediği kuronun da (dişin ağız içinde görülebilen kısmı) alınması gerekebilir.

İşlemden önce kök kanal tedavisi yapılması gerekir. 

Kök rezeksiyonları eskiden daha sık uygulanıyordu. Ancak günümüzde dişin çekilip yerine implant yapılması önerilmektedir. İmplant yerine doğal dişin ağızda tutulması tercih edilir. Ancak bazı vakalarda implant daha implant daha iyi bir çözümdür. 

Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kök rezeksiyonu, çok sayıda kökü olan dişlerin tek bir kökte sınırlı olan bir problemin (kök çürüğü, kırık ya da kök çevresindeki kemik kaybı) tedavisi için kullanılır. 

Hazırlık

Öncelikle kök rezeksiyonuna ihtiyacı olan dişin kanal tedavisi görmesi gerekmektedir. Diş hekiminiz röntgenlerinizi inceler ve ağız içi muayene yaparak, kök rezeksiyonu öncesinde tedavi edilmesi gereken herhangi bir çürük ya da dişeti hastalığı olup olmadığını belirler. 

İşlem için lokal anestezi uygulanır. 

Uygulama Nasıl Yapılır? 

Birçok durumda, diş köklerinin açığa çıkarılabilmesi için dişetine gerekli insizyonlar yapılır. Er:YAG laser yardımıyla, diş açığa çıkarıldığında, kökler dişin geri kalan kısmından ayrılır. Ayrılmış olan kök çekilir. Aynı zamanda çürük olan ya da ağız içerisinde korunamayacak olan diş kısımları da diş hekimi tarafından uzaklaştırılır. 

İşlemden sonra cerrahi alanı steril serum ile yıkanır. İnsizyon alanının kapatılması için dikişler kullanılır. Diş geçici bir dolgu ya da kuron ile kaplanır ve birkaç ay sonra, daimi bir restorasyon ile değiştirilir. Diş hekiminiz, ağrı kesici, klorheksidinli antimikrobiyal ağız gargarası ve aynı zamanda antibiyotik reçete edebilir. 

Tedavi Sonrası Yapılması Gerekenler

İlk 24-48 saat içerisinde şişlik, hafif derecede kanama ve rahatsızlık hissi olabilir. Dikişler alınana kadar o dişiniz ile çiğneme yapmamanızı öneririz. Şişlik oluşursa 48 saatte en fazla seviyeye gelir ve sonra azalır. Şişliğin az olması için yüzünüze buz uygulayabilirsiniz.

Dikişler 7-10 gün içerisinde alınır ve yara bölgesinin iyileşme durumu diş hekiminiz tarafından kontrol edilir. Yara bölgesi tam olarak iyileştiğinde dişin retorasyonu (dolgu ya da kuron) tamamlanır.
Elit Diş Kliniği Kahramanmaraş           Copyright © 2024